Dirk-Jan Saaltink

Natuur- & onderwaterfotografie

Achter de lens

Al jong geïnspireerd door de prachtige tekeningen van Rien Poortvliet heeft het dierenleven mijn belangstelling getrokken. Betroffen de activiteiten in eerste instantie het vangen van vissen en het kijken naar vogels, in 2001 zijn daar duiken en natuurfotografie voor in de plaats gekomen.

Het lezen van het boek Chimpansee politiek van Frans de Waal heeft mijn interesse voor diergedrag aangewakkerd. De verhalen en prachtige foto's in dat boek hebben mij doen besluiten biologie te gaan studeren en een fotocamera aan te schaffen. Van een bevriende fotograaf kon ik een 2e hands Nikon F50 met een Sigma 170-500mm overnemen.

In 2004 leerde ik forum natuurfotografie kennen. Via dit relatief kleine maar gezellige forum heb ik veel geleerd over natuurfotografie. Ook de cursus natuurfotografie van Rollin Verlinde heeft mijn fotografie geholpen. In deze cursus worden alle basis kennis en vaardigheden van een natuurfotograaf behandeld. De aanschaf van een digitale D70 in 2005 heeft mijn hobby een flinke impuls gegeven. Verschillende van mijn foto's staan in de beeldbibliotheek van het Nederlands Soortenregister.

Sinds januari 2010 ben ik voorzichtig begonnen met onderwaterfotografie. Met een Canon G11 in een onderwaterhuis is er een nieuwe wereld opengegaan wat betreft fotografie. Nu mijn D70 ook een Sealux huis heeft gevonden hoop ik mij verder te ontwikkelen binnen de onderwaterfotografie. Het eerste succes is inmiddels geboekt, ik mag mij Zeeuws Kampioen 2012 noemen als het gaat om onderwaterfotografie.

View Dirk-Jan Saaltink's LinkedIn profileView Dirk-Jan Saaltink's profile

De winnende serie ZK 2012

Jury rapport:

"Serie geeft heel mooi de sfeer op de bazaltblokkendijk weer, origineel gedaan!"

"Mooie onderwaterlandschappen, sfeer, uniformiteit en toch verschillend!"

3e prijs vis-portret ONK 2013

Jury rapport:

"Visportret waarbij ook de omgeving mooi is, wat onscherpte op de bek is jammer."

"Aansprekend portret, mooi ge-isoleerd, goede compositie."

Publicaties

Een aantal foto's zijn opgenomen in boeken over het onderwaterleven. Zo zijn er verschillende beelden te vinden in de Veldgids Exoten van de KNNV , is er een foto opgenomen in de atlas Schelpdieren van Nederlandse Noordzeegebied en Fish Atlas of the Celtic Sea, North Sea and Baltic Sea.

Wetenschap

Van 2007 tot en met 2014 ben ik bezig geweest met het maken van een proefschrift. Ik heb onderzoek gedaan aan het eiwit doublecortin-like en haar rol in neurogenese in het volwassen muizen brein. Dat heeft onder andere geleid tot twee publicaties waarbij beeldmateriaal is gebruikt voor de covers van de betreffende tijdschriften.

Zo is er een microscopisch beeld geplaats op de cover van the Journal of Comparative Neurology en is een figuur uit onze review gebruikt voor de voorkant van Cellular and Molecualr Life Sciences. Voor een volledig overzicht van al mijn wetenschappelijke publicaties zie Pubmed.